Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МЗ ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор

22 ноември 2016, 12:12 часа • 1312 прочитания

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на здравеопазването в оставка и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков.

Припомняме, че вчера, 21 ноември, тричленен състав на Върховния административен съд излез с решение, според което трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при хоспитализация и дехоспитализация.

На нарочна пресконференция по случая днес, 22 ноември, Шарков уточни, че въпреки решението, приемът в болници по този начин няма да спре. Няма да има и нови инструкции за лечебните заведения.

Той изнесе и данни, според които за първата половина на ноември в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн. лв. по-малко. "Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът е повече от видим", каза зам.-министърът в оставка.

Според него това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват Здравната каса. 

Шарков добави и че хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, "което е показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора". По думите му това е и система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК.

Според данните към момента чрез пръстовия идентификатор има 364 хил. регистрирани пациенти, като отказите са 318. "Това обаче не е мотив тези хора да не бъдат хоспитализирани", добави той.

Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата. Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес