Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Министрите ще обясняват как взимат неприсъствени решения

22 ноември 2016, 07:30 часа • 1501 прочитания

Министрите от кабинета в оставка днес ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Това каза вчера, 21 ноември, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причината за разпитите е фактът, че именно с неприсъствено решение е сключен договорът за бартер на ваксини.

Вчера (21 ноември) Арнаудова обясни, че прокуратурата повдига 3 обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов. Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост, като става дума за суми над 400 000 лева. Разследването на прокуратурата е на база сигнал на журналистката от БНТ Валя Ахчиева, обясни Арнаудова. Тя отрече, че обвиненията са политически мотивирани от дадената от кабинета оставка. Арнаудова добави, че са имали готовност да ги предявят още през септември, но отложили заради президентските избори.

Говорителят на главния прокурор не можа да разясни какви са били мотивите на Москов да набавя облага за турското здравно министерство. Тя каза, че това се разследва. Според Закона за лекарствата в хуманната медицина разрешение за внос на ваксини трябва да се иска от ИАЛ - от всяко юридическо и физическо лица. Москов обясни преди време, че на държавата е позволено да внася неразрешени медикаменти без съгласувателна процедура - по реда на Наредба 10 на министерството. Това се позволява, когато по една или друга причина регистрираните у нас търговци не могат да отговорят на нуждите на обществото - не се явяват на търгове, какъвто е конкретният случай, не могат да доставят или не предлагат изгодни условия.

През 2015 година Турция дари на България 100 000 дози от 5-валентната ваксина „Пентаксим“ срещу хепатит „Б“, която обаче се оказа забранена за ползване у нас. Тогава от Министерството на здравеопазването обясниха, че тя ще остане на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна на това дарение, България пое ангажимент да дари на Турция 5 000 000 дози произведени у нас ваксини срещу туберкулоза.

Самият Москов изрази обида от обвиненията, тъй като смята, че с действията си е подсигурил имунизационния календар и го направил за възможно най-малка сума.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес