Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мими Виткова: Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни

25 февруари 2020, 08:04 часа • 4937 прочитания

Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни. Европа загуби доста време в очакване, че няма да ни се случат тези неща.Дано не стигне до нас, дано вчерашното заседание да доведе до реални действия. Това каза бившият здравен министър Мими Виткова в интервю за bTV.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването може да настане паника заради ситуацията с коронавируса. По думите му остава притеснение да не останем изненадани:

"Дай Боже мерките да проработят", каза още той. 

Припомняме, че на 24 февруари се състоя среща Министерски съвет относно мерките, които ще бъдат взети във връзка с коронавируса и създаването на специален щаб, който ще действа за справяне с проникването на вируса в България.

"Има редица граждани, които повлияни от по-големия информационен поток, решават без да има медицински основания, да си направят изследване. Ключово обаче е те да правят такива, само ако имат симптоми на коронавируса", заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. 

Премиерът Борисов заяви също, че България има 2000 теста за коронавирус . "Трудно по света се намират такива тестове. Трябва да се запазят за хората, които имат нужда от това нещо. От това зависи дали ще бъдат оставени в болница", каза Борисов. А проф. Мутафчийски заяви, че ще трябва да се преосмислят по-големите събития, които предстоят в бъдеще и предполагат по-голямо струпване на хора.

Вижте какво каза и проф. Кантарджиев за тестваните до момента 30 души със съмнения за заболяването в ТАЗИ СТАТИЯ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес