Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Микробиолог: От прекалена употреба на антибиотици може да станем резистентни

13 ноември 2020, 10:12 часа • 4516 прочитания

Антибиотичната резистентност е факт много преди пандемията от Covid-19. Прогнозите са за увеличаване на смъртността от пневмония в глобален мащаб, а антибиотиците са ключови за лечението на пневмонията. Това обясни пред БНР микробиологът доц. Иван Иванов, директор на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Нараства консумацията на някои групи антибиотици, например на азитромицина, който в момента масово се употребява. В дигиталното пространство циркулират няколко различни „рецепти“, допълни специалистът.

Нерационалната антибиотична употреба доказано води до по-високи нива на резистентност, подчерта доц. Иван Иванов. Той препоръчва да се прави първо тест за Т-реактивен протеин, който маркира възпаление и чак след това да се прибягва към употребата на антибиотици.

Относно прогнозите, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще бъде причина за смъртта на повече хора, отколкото ракът, доц. Иванов посочи, че "черните статистики за бъдещето са напълно оправдани" и от година на година се наблюдават все по-резистентни бактерии. В националната лаборатория са регистрирани 20-30 панрезистентни щама на всички използвани за терапия на определен вид бактерии антибиотици, поясни той. В такива случаи трябва да се използват антибиотични терапии в много високи дози, почти токсични, допълни Иван Иванов.

Лабораториите са засипани с пациенти с Covid и никой не мисли за антибиограми, а личните лекари в паниката си се презастраховат и предписват широкоспектърни антибиотици, изтъкна още доц. Иванов. По думите му, когато имаме антибиограма, можем "много специфично да стреляме към конкретния причинител с тясноспектърен антибиотик".

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес