Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меджидиев: В момента е затруднен вносът на медикаменти от Китай и от Индия

06 януари 2023, 15:00 часа • 1182 прочитания

Много от субстанциите за производство идват от Китай и от Индия. Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски държави, проблемът е общоевропейски и сме сезирали Европейската комисия. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев пред журналисти във Видин.

ОЩЕ: Здравният министър: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер 

Министерството на здравеопазването е направило необходимата организация, за да може да набави необходимите количества от лекарствата в аптеките.

"Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките", подчерта още той.

ОЩЕ: Д-р Здравков: Няма дефицит на детски интензивни легла, проблем са липсващите лекарства

От Меджидиев става ясно, че е говорено с Асоциацията на паралелните вносители и има информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица.

"Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока", споделя още пред журналисти.

По думи на министъра, тази сутрин в Министрество на здравеопазването се е обсъждал вариант за пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за един месец от България. Тази мярка няма как да се случи, тъй като не е законосъобразна спрямо европейските конвенции.  

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес