Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медицинският надзор разследва причините за смъртта на болен от ХИВ пациент

19 май 2019, 15:36 часа • 3326 прочитания

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" разследва случай на починал пациент с ХИВ, съобщава BTV.

Това е историята на британецът Крейг Харпър, който след дълго лутане между болниците у нас, умира на 5 май. Според пациентските организации, подали сигнала, отказ от лечение получават често всички болни от СПИН.

Преди 4 години британецът Крейг Харпър избира да живее в село Стояновци. Започва да помага на местните и дори изгражда безплатна интернет мрежа.

В средата на февруари се почувствал зле. Месец по-късно във великотърновската болница разбира, че е серопозитивен. От болницата обаче му казали, че не може да остане да се лекува там. 

След известно лутане Крейг е настанен в Инфекциозната болница в София. Тук диагнозата му е потвърдена и се появяват съмнения за хематологично заболяване. Консултира го специалист от болница „Св. Иван Рилски”, но и там отказват да го приемат за лечение.

В крайна сметка е приет е в Националната болница по хематология, откъдето се съмняват дали наистина в болница „Св. Иван Рилски” е нямало места за Харпър. Установява се, че междувременно той е развил СПИН. Следва ново връщане на пациента към Инфекциозна болница.

След смъртта му в началото на май, пациентските организаии подават сигнал до Изпълнителната агенция "Медицински надзор". Резултатите от проверката ще станат ясни до края на месеца.

 

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес