Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МБАЛ – Бургас няма да остави пациентите си без лекарства

05 ноември 2013, 15:23 часа • 31274 прочитания

Пациентите ни няма да пострадат от спирането на медикаменти, заявиха от МБАЛ – Бургас, съобщи БГНЕС.

По-рано днес, фармацевтичната компания "Фаркол", със седалище в областния град, информира, че заради натрупани дългове, ще спре или ограничи доставката на лекарства към някои от длъжниците си. "Над 4, 2 млн. лв. са натрупаните задължения към нас от болници в страната", коментира председателят на Съвета на директорите на "Фаркол" Георги Базотев. От компанията посочват, че с най-големи просрочия към тях са МБАЛ-Бургас с общи задължения над 1,3 млн. лв., болница "Пирогов" с над 1,2 млн. лв., МБАЛ "Хаджи Димитър"-Сливен с над 530 хил. лв., Военно-медицинска академия с над 440 хил. лв. и др.

Давахме отсрочки, напомняхме им с писма, поясни Георги Базотев. Като мерки, които ще предприемат, той поясни, че ще се доставят закупените сега лекарства, но за нови няма да има пари. Той поясни, че е възможно задълженията да се търсят по съдебен път, което ще доведе до блокиране на сметки на болниците. Проблемът ще стане масов, предвид това, че част от парите на лечебните заведения ще бъдат преведени в следващата година, поясни Базотев.

От МБАЛ – Бургас подчертаха, че това няма да рефлектира върху пациентите. От лечебното заведение признават, че имат сключено споразумение за разсрочено плащане, но болницата не погасява задълженията си, заради по-малкото средства, които получава от здравната каса. Обърнали сме се към други доставчици на лекарства, поясниха от МБАЛ.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес