Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летен вирус с диария: Проф. Кантарджиев съветва майките как да се справят

04 август 2024, 08:43 часа • 3848 прочитания

Ако диария и повръщане са обезводнили детето, лесна рецепта вкъщи ще му помогне. Всяка интелигентна майка трябва да я знае, обяви проф. Тодор Кантарджиев в неделния ефир на Нова тв.

В жегите най-вероятната е ентеровирусната инфекция с повишена температура, болки по мускулите и в гърлото. Обикновено при възрастния човек протича с много силна адинамия, но минава за 24 до 48 часа, обясни епидемиологът.

При децата трайността е 3-4 дни, като е възможен и обрив по дланите на ръцете и по ходилата, както и вътре в устата. Не бива много да се плашат хората, успокоява професорът.

Още: Вирусите и лятото: Тази година в България е различно, смята доц. Ангел Кунчев

Ако обаче започне диария, трябва да се потърси лекар, а дотогава детето да бъде оводнявано - в 1 литър вода се слага супена лъжица сода за хляб и сока от два портокала, разбърква се добре и се дава с лъжица на всеки 2-3 минути, за да не се обезводни детето.

Хигиенните кърпички задължително през лятото трябва да са на основата на хлорхексидин, обяви още проф. Кантарджиев в "Събуди се". Особено в период на жеги кърпичките със спирт не са подходящи, те са добри срещу сезонния грип и срещу коронавируса през зимата, обясни той.

Как без сладолед да плажа, възкликна професорът на въпрос да внимаваме ли с него. Важното е да е правилно съхраняван и добре охладен, напомни той. И царевицата е безопасна в епидемиологично отношение, стига да се вади от врящия казан, а не от застояла вода.

Бутилирана вода е за препоръчване, като се разнообразяват изворите, ако е минерална. С чешмяната много да се внимава, ако е имало спиране - може при тръгването й да съдържа фекални води. Разбира се, и ръцете да се мият, вметна Кантарджиев.

Още: Ковид предупреждение за Гърция: Какво ново

Разпространението на Ковид

Спокоен е откъм болести сезонът, отчита той. Подвариантът на омикрона - "Флирт", не е опасен, все повече мутиралият от пандемията коронавирус заприличва на тези от предишните години, които всъщност причиняваха 30% от гърлобола при възрастните през есента и зимата и 15% от сухата кашлица, разкри експертът. В Гърция се правят 64 000 PCR теста за коронавирус на седмица, а у нас нещата не се проследяват, затова не можем да кажем кои подварианти вървят, обясни Тодор Кантарджиев.

ОЩЕ: Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес