Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарите готови на още протести

04 март 2013, 19:45 часа • 7231 прочитания

Лекарите са безкомпромисни в исканията си за оставка на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков и за отмяна на действащите методика за финансиране на болниците. Ако те не бъдат удовлетворени, активните протестни действия на национално ниво ще продължат.

Очаква се в сряда да се обърне внимание на всички спорни въпроси, като прогнозните обеми за дейностите на болниците за годината, средствата за диагностициране и цялостния начин на управление на здравната каса. Лекарите настояват да се върнат в сила правилата за разпределение на пари за болнична и извънболнична помощ, които бяха в сила през 2012 г.

За тази цел Надзорният съвет на НЗОК трябва да внесе такова предложение в Министерски съвет, там да бъде одобрено и след това обнародвано в Държавен вестник. За оставката на Цеков също е необходимо Надзорният съвет на касата да се задейства, като трябва да пише до Народното събрание.

От БЛС аргументират настояването си за оставка като абсолютно необходима заради "доказаната некомпетентност за заемания пост, с резултат - напрежение и хаос в системата на здравеопазването, застрашаващи националната сигурност". Изборът на нов управител на НЗОК пък трябва да стане в рамките на действието на сегашния парламент, предаде КРОСС.

В исканията на лекарите е вписано още, че членовете на Надзорния съвет имат срок до 17 ч. на 5 март да потвърдят присъствието си на работната среща, и освен това настояват тя да е отворена за медиите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес