Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари разкритикуваха предложение на шефа на БАН

11 ноември 2014, 13:18 часа • 27110 прочитания

Позиция на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, според която студентите по медицина трябва на практика да бъдат задължавани да останат да работят в България, бе посрещната критично от представители на здравния сектор. По думите на акад. Воденичаров младите медици трябва да подписват договори с държавата, тъй като страната ни "инвестира в скъпото им обучение" и така ще се "спре изтичането на мозъци". Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" обаче заяви в свое становище, че подобни възгледи са ретроградни.

"Нелепо е през 21 век, точно в страна-членка на Европейския съюз да се предлагат мерки, ограничаващи правото на личен избор, свободно движение и професионална реализация. Проблемът с младите лекари в България няма да бъде решен, като насила ги заставим да останат в страната, напротив - трябва да направим родната ни система на здравеопазване привлекателна за тях", смятат медиците.

В своето изказване от преди няколко дни акад. Воденичаров не говори само за студентите по медицина, а и за тези по педагогика и инженерни науки.

"Истински сме притеснени от факта, че подобни ретроградни възгледи идват от Председателя на БАН - един от малкото останали храмове на здравия разум в България", заявяват от "Млади лекари".

Очаквайте скоро в Actualno.com интервю с представителя на гражданската инициатива д-р Емануил Найденов по тези и други наболели проблеми в здравеопазването.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес