Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуваме медицински хеликоптер на лизинг

16 октомври 2022, 15:30 часа • 3871 прочитания

Поръчка за медицински хеликоптер, който да се предостави на т. нар. "сух лизинг", обяви наскоро създадената държавна компания "България Хели Мед сървиз" ЕАД. Прогнозната стойност на доставката е 1 756 004 евро.

Летателният апарат трябва да е с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS).

"Сух лизинг" според техническата спецификация означава договор, по силата на който лизингодателят предоставя за ползване на лизинг въздухоплавателно средство без екипаж на друг оператор и то се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингополучателя, под неговия търговски контрол и в съответствие с неговите търговски права.

От лизингодателя ще се изисква също да обучи летателния състав – до шестима пилоти и един инструктор за работа с медицинското оборудване при HEMS операции, да проведе тренировки на пилоти, ако е необходимо. Той трябва да осигури пълен комплект ръководства по експлоатация и необходимата застраховка.

Срокът за подаване на оферти е до 14-ти ноември.

Паралелно с това от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив обявиха с предварителна информация, че стартират процедура за проектиране и изграждане на покрит паркинг – многоетажен гараж, с възможност той да бъде лицензиран за хеликоптерна площадка с коридор към спешното й отделение. Прогнозната стойност на тази поръчка ще е 17,6 млн. лв. без ДДС.

Припомняме, че по голямата поръчка на здравното министерство за покупка на шест медицински хеликоптери с възможност за още един допълнително има подадена само една оферта. Предложението е на на италианската компания Leonardo S.p.A. Тази поръчка е с индикативна стойност от 162 711 735 лв. с ДДС (без ДДС сумата е почти 135,6 млн. лева).

ОЩЕ: Купуваме медицински хеликоптери за стотици милиони, но без осигурено финансиране 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес