Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията по здравеопазването отряза Андреева за поправки в здравния закон

05 юни 2014, 18:00 часа • 35394 прочитания

С 10 гласа "за" 7 против и 3 въздържали се Комисията по здравеопазването не прие ЗИД на Закона за здравеопазването, предаде БГНЕС.

"Законопроектът не е закъснял, защото анализът на здравната система бе дълъг процес и в този смисъл, това е първият пакет от промени", заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"С измененията и допълненията в Закона за здравето се предлага въвеждане на информационните технологии във всички здравни услуги", добави Андреева.

"Законопроектът е тежък", заяви на свой ред председателят на Комисията по здравеопазването д-р Нигяр Джафер, но уточни, че от ДПС ще подкрепят законопроекта. "Нашата позиция безспорно е, че трябва да има единна информационна система и електронна карта, но бихме желали здравният министър да разпише и мерки за нейната сигурност и затова кой ще има достъп до нея", подчерта председателят на здравната комисия.

Според Джафер връщането на арбитража също е безспорно положителен момент за решаване на споровете между съсловни организации и това на свой ред ще спести средства за съдебни разноски. "Националната здравна карта винаги сме твърдели, че трябва да бъде със задължителен характер", посочи Джафер и добави, че Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти трябва да добие статут на изпълнителна агенция, подчинена на МЗ. "От ДПС няма да подкрепим връщането й като дирекция към МЗ", заяви д-р Джафер.

Народният представител от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев изрази опасението си, че разкриването на лечебни заведения с разрешението на МЗ, ще доведе до липса на конкуренция между лечебните заведения, както това и че ще бъде предпоставка за корупционни практики.

"Няма да подкрепя този законопроект", заяви на свой ред народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. "Няма да припомням с колко са увеличени цените на лекарствените продукти, както одита на Сметната палата преди въвеждането на този съвет. Това не е само моя констатация, а факт, че цялата индустрия подкрепяше функционирането на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти", каза още Атанасова.

Мотивите на здравното министерство

Промените предвиждат разкриването на лечебни заведения да става само с разрешението на Министерството на здравеопазването, още докато те са инвестиционни намерения. Освен това се въвежда общото правило, че от бюджета на НЗОК ще се заплащат само лекарствени продукти за домашно лечение, както и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, за които са договорени отстъпки.

Въвежда се Националната здравна карта, на която ще бъдат отбелязани всички болници в страната, леглата, с които те разполагат, както и медицинските специалисти, работещи в тях.

С промените в закона се определят и изискванията за оборудването и консумативите в здравните кабинети. Създава се законовата база за изграждането и поддържането от министъра на здравеопазването на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациента.

Целта на информационната система е събирането, предаването, обработката и съхранението на информация за здравното състояние на населението чрез създаване и поддържане на електронно здравно досие на всеки гражданин. Подаването на информацията от лечебните и здравни заведения за създаването и поддържането на електронните здравни досиета на гражданите ще се извършва при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.

Създава се възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания. Посочват се изрично и дейностите, които могат да извършват здравните кабинети в домовете за възрастни хора с увреждания, домовете за стари хора, приютите и центровете за временно настаняване.

Със законопроекта за първи път се предлага въвеждането на правила за създаването и функционирането на структури, които да предоставят интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда. Предлага се също така "диетика и лечебно гладуване" да отпадне като неконвенционален метод за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

Връща се договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителните на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнение на договорите. Тези отношения ще бъдат договаряни в националните рамкови договори (НРД).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес