Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колективният имунитет ще ни спаси от живот "отваряне - затваряне", смята нашият представител в ЕМА

23 юли 2021, 07:47 часа • 4070 прочитания

Няма да живеем постоянно така – зависи от създаването на колективен имунитет. Самият вирус също се приспособява към усилията на човечеството да се справи – инкубационният период при Делта варианта е 3-4 дни, предишните варианти бяха с инкубационен период от 7-10 и повече дни. Това заяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проф. Илко Гетов.

При ваксинация може да говорим за имунитет от година-година и половина, докато при преболедуване е около 6-8 месеца, според думите на Гетов. На този етап не се обсъжда сериозно прилагането на трета доза ваксина според новите варианти на коронавируса – няма постъпило заявление за прилагане на такава доза пред ЕМА, добави професорът.

Защо в България има такова недоверие към ваксините? Защото българите вярват повече на неофициални източници, според Гетов. Но той счита, че не трябва да се въвежда задължителна ваксинация – трябва да има по-широка информационна кампания. „Нека всеки медицински специалист в страната да привлече към ваксиналната кауза двама души и ще постигнем целта”, смята професорът.

Що се отнася до въпроса трябва ли да се ваксинират децата, отговорът на Гетов пред БНТ беше, че това е решение на националните органи. Той напомни, че ваксината на Pfizer/BioNTech („Комирнати”) вече може да се ползва при младежи 12 – 16 години. Предстои още днес да се гледа дали ваксината на Moderna да се пусне за същата възрастова група.

Децата разпространяват – те са носителят, който може да подпомогне разпространението. Някои европейски държави много настояват ваксината на Moderna да бъде пусната, за да може да осигурят нормалното провеждане на следващата учебна година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес