Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой трябваше да надзирава строежа на Националната детска болница - интересно съвпадение на имена

15 август 2021, 13:57 часа • 5439 прочитания

Друго обединение с името „Детско здраве“ спечели поръчка за строителен надзор по сключения с ДЗЗД „Детско здраве“ (на фирми от групата на „Главболгарстрой“) инженерингов договор за детска болница в столицата.

За този договор, чиято стойност е 93,4 млн. лева с ДДС, министърът на здравеопазването издаде нареждане да бъде прекратен.

Процедурата за определяне на инвеститорски и строителен контрол, обявена по средата на февруари месец от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД с прогнозна стойност 1 080 000 лв., е финализирана. Справка в Комисията за защита на конкуренцията сочи, че тя не е обжалвана, а вече е изтекъл срокът за това.

За изпълнител на строителния надзор е определено обединение „Детско здраве“, което се състои от фирмите „И Кю И контрол“ ООД (София) и „СС-Консулт“ ЕООД (Варна), чиято оферта е на стойност 719 640 лв.

Със 100 813 лв. „Ероу“ ООД (София) пък трябва да упражнява инвеститорския контрол.    

Припомняме, че на 26-ти юли от здравното министерство съобщиха официално, че изпълнението на обществената поръчка за проектиране и строителство на детска болница е невъзможно. Дадено е указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяване на договора.

Причина за невъзможността според съобщението, е, че през месец февруари 2021 година държавната здравна инвестиционна компания поискала от МРРБ виза за проектиране, която не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли служебният министър на регионалното развитие официално също отказва издаване на виза за проектиране.

Припомня се също, че през април 2020 година Министерството на здравеопазването сключи с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София.

Правата на държавата бяха прехвърлени на създаденото специално за целта ЕАД, чийто капитал е 100 млн. лева. То бе учредено на 27-ми юли миналата година.

От публикувания в Търговския регистър годишен финансов отчет и докладът му за дейност става ясно, че в него са назначени петима души – трима членове на Съвета на директорите, счетоводител и офис мениджър. До края на миналата година на изпълнителния директор са платени 37 хил. лв., на председателя на СД - 12 хил. лв., а с платени 11 000 лв. е членът на СД. На административния персонал са платени също 11 000 лв. За отпуски и осигурителни вноски – общо 10 хил. лв.

Годишният финансов отчет е одобрен от здравния министър д-р Стойчо Кацаров на 18.06.2021 г.  

При учредяване на дружеството „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД едноличният собственик на капитала е направил парична вноска в размер 30 млн. лв., представляващи 30% от номиналната стойност на записаните акции.

Ангажимент на държавата е в срок до една година след вписването на дружеството да направи парична вноска в размер 50 млн. лв., а в срок до две години - 20 млн. лв.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес