Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой има право на зелен сертификат с антитела – обяснението на проф. Ива Христова

10 ноември 2021, 08:23 часа • 7708 прочитания

Ако имаме антитела срещу COVID-19, 10 пъти над референтните стойности на лабораториите, ще получим зелен сертификат. Има приравняване обаче, по стандарт на СЗО (т.нар. международни единици (BAU), които са стандартната мерна единица за измерване на антитела срещу коронавируса според СЗО). Това обясни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Този праг (150 BAU) не е определен като праг, показващ абсолютна имунна защита – той е базиран на изследвания, че хора с антитела над този праг много по-рядко се разболяват от COVID-19, заяви проф. Христова. Още: Руски микробиолог: Ето какво ниво на антитела предпазва от Делта варианта на COVID-19

Изследвания само за Igg антитела (имуноглобалин) ще важат, за да се види можем ли да вземем зелен сертификат, поясни пред bTV проф. Христова. Тя обаче призна, че това не са само вируснеутрализиращите антитела, но обикновено при висок титър Igg имало и голямо количество вируснеутрализиращи антитела. Защо сегашните тестове не показват категорично дали всъщност сме защитени и какво представлява имунитетът ни срещу коронавируса – ПРИПОМНЕТЕ СИ ОБЯСНЕНИЕТО НА ИМУНОЛОГА НИКОЛА КЕРКЕРОВ!

От 11 ноември нататък ще може да се вземе зелен сертификат на база количество антитела. Срокът на зеления сертификат в този случай ще е 3 месеца.

По думите на проф. Христова пред bTV, има разговори в ЕС да се въведат такива зелени сертификати, на база антитела. В Швейцария го правят, но въпросният сертификат важи само за там. А защо в България го правим – защото много хора преболедуваха и останаха извън системата.

8 месеца след преболедуване е добре да се ваксинирате срещу коронавирус - заради варианта Делта, настоя проф. Христова. Тя е категорична - към осмия месец антителата намаляват много.

Нямаме нови данни за "Делта плюс" (AY.4.2), но ако стане 100% разпространението му, то болните ще се увеличат с 10-15 процента, завърши тя.

Проф. Радка Аргирова: Възможно е за три месеца да има изменение в антителата

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес