Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски учени публикуваха дългоочаквани данни за произхода на COVID-19

07 април 2023, 14:27 часа • 5542 прочитания

Изследователски екип от Китай публикува анализ на проби, взети преди повече от три години от пазара в Ухан, свързван с произхода на пандемията COVID-19. В данните има интересни подробности, но не и категорично заключение кой е първоизточникът на коронавируса.

Пазарът за морски дарове и диви животни Хуанан е в центъра на това търсене. Данните, които китайските учени представиха сега, са първото рецензирано проучване на биологичните доказателства, събрани от пазара през 2020 г.

Изследването разкрива, че проби, които са дали положителен резултат за вируса, съдържат и генетичен материал от диви животни. Според някои учени това е още едно доказателство, че болестта първоначално е била предадена от заразено животно на човек.

Други обаче призовават за предпазливост при тълкуването на резултатите и остава неясно защо са били необходими три години, за да бъде оповестено генетичното съдържание на пробите. Друга теория е свързана с предположението, че вирусът случайно е изтекъл от лаборатория в Ухан.

ОЩЕ: COVID-19 най-вероятно е изтекъл от лаборатория - ново заключение на САЩ

Китайският изследователски екип публикува ранна версия на своето проучване онлайн още през февруари 2022 г., но не публикува пълната генетична информация, която се съдържа в пробите, събрани от пазара. През март тази година друга международна група изследователи сподели собствената си оценка на това, което са разкрили тези решаващи проби от пазара.

Сега новият анализ, който е потвърден от други учени, преди да бъде публикуван в списание Nature, включва още важни подробности за съдържанието на тези проби, които са били събрани от сергии, повърхности, клетки и машини на пазара. Документът на китайския изследователски екип показва, че някои проби, събрани от райони, в които се продават диви животни, са дали положителен резултат за вируса. Анализът им също така сочи, че животните, за които сега е известно, че са податливи на вируса, особено енотите, са били продавани живи на тези места.

Китайските изследователи обаче изтъкват, че откритията им не са окончателно доказателство за това как е започнала епидемията. "Тези проби от околната среда не могат да докажат, че животните са били заразени", се обяснява в статията, цитирана от BBC. Остава възможността вирусът да е бил внесен на пазара от заразен човек, а не от животно.

Проф. д-р Дейвид Робъртсън от Университета в Глазгоу е вирусолог, който участва в генетичното изследване на произхода на SARS-CoV-2 още от появата му през 2020 г. Той заяви пред BBC News: "Най-важното е, че този много важен набор от данни вече е публикуван и е на разположение на други хора, които могат да работят с него".

Той добавя, че съдържанието на пробите е "убедително доказателство, че животните там вероятно са били заразени с вируса". "Важен е целият набор от доказателства", каза Робъртсън. "Когато прибавите факта, че ранните случаи на Covid-19 в Ухан са свързани с пазара, това е силно доказателство, че именно там е станало разпространение от животно на пазара".

Публикуваните резултати идват на фона на признаци, че теорията за изтичане на вируса от лаборатория набира популярност сред властите в САЩ. ОЩЕ: Окончателно: САЩ разсекретяват информацията за произхода на COVID-19

Китайското правителство упорито отрича предположенията, че вирусът произхожда от научно съоръжение, но ФБР заяви, че сега смята, че този сценарий е "най-вероятният". Това твърди и Министерството на енергетиката на САЩ.

Различни американски служби и агенции разследват мистерията и правят различни заключения, но на 1 март директорът на ФБР обвини Пекин, че "прави всичко възможно, за да се опита да попречи и да замаже положението". Той разкри, че ФБР е убедено в теорията за изтичане на вируса от лаборатория "от доста време насам".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес