Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори проф. Ива Христова

18 юни 2024, 08:14 часа • 1934 прочитания

Какви са симптомите на маймунска шарка? Това обясни в сутрешния блок на бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Проф. Христова поясни, че маймунската шарка започва с повишаване на температурата. По думите й може да има гадене, силно главоболие, силно увеличение на лимфните възли, може да има мускулни болки.

Повече за вируса

"Вирусът, който причинява маймунската шарка, е в едно семейство с вирусите, които причиняват вариолата. От там е по-голямото притеснение. Заболяването протича много, много по-леко с доста по-малко общи симптоми и с един обрив, който протича на стадии, започвайки като пъпка, преминавайки през мехурче с бистра, а по-късно с гноевидна течност. След това се оформя белег на мястото и възможност за бактериална инфекция. Това е едно заболяване, което протича много по-леко особено при ваксинираните за вариола", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. ОЩЕ: Проф. Ива Христова: Няма риск от епидемия от маймунска шарка у нас

Как се предава?

"Доказано е предаването от майка на детето и по респираторен път", каза проф. Христова. Тя допълни, че за предпазването е важно да нямаме контакт с болни хора.

"Те основно са заразни по време на обрива и малко преди това. Обривът е видим, ясен, но не винаги е по цялото тяло. Много често е в района, в който всъщност е станало заразяването", каза тя. 

На въпрос трябва ли да потърсим лекарска помощ, проф. Христова посочи, че това е желателно, защото има усложнения, които могат да се избегнат. Според нея много е важно също заразеният да бъде изолиран. ОЩЕ: Случай на маймунска шарка e потвърден в София

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес