Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кацаров иска удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 до 6 месеца

12 ноември 2021, 12:13 часа • 8591 прочитания

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров ще предложи на правителството удължаване на извънредната епидемична обстановка с 4 до 6 месеца. Това каза самият той на брифинг и допълни: "Няма по-кратка перспектива да се справим с епидемията в нашата страна". 

Министерският съвет ще реши с колко да бъде удължена епидемичната обстановка, каза министърът.

По данни на МЗ, в момента са налични 400 000 щадящи тестове за децата.

"Според издадената заповед и големите ученици могат да се върнат в клас. Това ще стане когато прецени МОН, които отговарят за учебния процес. Ние работим, за да осигурим тестове за училищата. Ние сме в процедура на договаряне на тестове, които ще стигнат за месец напред", каза Кацаров. "От епидемиологична гледна точка няма разлика между големи и малки ученици. Даден е приоритет на по-малките, защото те ангажират родителите си с повече грижи", обясни още министърът. 

Има две процедури за тестовете. Едната е за бърза доставка на тестовете за нуждите на училищата през тази и следващата седмица. другата е за отложена доставка за над 1 милион теста, които ще дойдат до началото на следващата седмица. По първата процедура тестовете вече се предават на МОН, а по втората се снлючват договори. 

Стойчо Кацаров определи като предпазна мярка, до която има надеждата да не се стига, решението за активиране на Механизма на ЕК за гражданска защита по линия на оборудването и специалистите за лечение на пациентите с коронавирус. "Преценихме, че е добре ако ситуацията излезе извън контрол, нашите пациенти да се лекуват у нас с допълнителни възможности и специалисти, ако се наложи - и в чугбина. Слава Богу, не се наложи. Ако тенденцията от последната седмица се запази, няма да се наложи", каза Кацаров. Той обясни, че предложението е дошло от ресорния еврокомисар в момент когато у нас заразените са били изключително висок брой. Идеята е била да не се чака влошаване на ситуацията и тепърва да се подаде искането за помощ.  

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес