Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И проф. Аргирова иска нова ваксина срещу Омикрон - може ли обаче? Идват и нови лекарства срещу Ковид

07 април 2022, 08:55 часа • 5199 прочитания

Наблюдението продължава и не бива да мислим, че пандемията е свършила. Следва да има нова ваксина, съобразена с Омикрон – знам, че такава се подготвя, специално в Moderna и вероятно тя ще бъде още по-ефективна. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Думите ѝ обаче са доста изненадващи предвид ситуацията с Moderna – засега компанията не успява да направи ваксина срещу Омикрон, която да е по-добра от досегашната им: Първи данни за Омикрон ваксината на Moderna - добра новина или лоша новина?

Над 65-годишна възраст бих предложила да се сложи четвърта доза ваксина, но тя вдига антителата за кратко време – 4 седмици, добави Аргирова пред bTV.

В България предстои да влязат лекарства с профилактично действие – вземаш до 72 часа и спираш Ковид. Въпросът обаче е, че като няма епидемична обстановка и няма безплатен PCR, как ще има диагноза, посочи Аргирова. Тя не посочи конкретни марки лекарства, но каза, че е дала съвет на премиера Кирил Петков да върне безплатния PCR.

Някъде около 1-10 май може да имаме вълна на Ковид, която обаче няма да е толкова силна, колкото видяхме през есента и зимата. Въпросът обаче е да разберем кой вариант доминира най-много в България – според последната справка BA.2 е с най-голям дял, но всъщност при нас има спад: Седмицата на коронавируса: Нещата вървят към заслужен отдих

Бъдещето на и с коронавируса – разговор на Actualno.com с доц. Ангел Кунчев (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес