Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И патриотите искат пари за медицинските сестри

26 септември 2019, 17:24 часа • 1256 прочитания

"Имате нашата подкрепа за решаване на проблема с Вашите заплати. Във вторник на заседание на парламентарната група на „Обединени патриоти“ ще вземем решение за конкретните действия, а нашите депутати в Комисията по здравеопазване ще продължат диалога по темата". Това обеща съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов на среща с представители на протестиращите медицински сестри в Народното събрание.

"Проблемът със заплащането на специалистите по здравни грижи е сериозен, най-значителен е при болниците, които са търговски дружества и не получават допълнително финансиране от  държавата", каза д-р Калин Поповски (ВМРО). Той припомни, че всяка година на Здравната каса се гласува един значително увеличен бюджет, но разходите са огромни, покриват  се други дупки и това много често е за сметка на заплатите на медицинските сестри. Здравните пътеки са недофинансирани и затова средствата за заплати отиват за други разходи. Според него трайното решаване на проблема е в смяната на здравния модел, останалото са частични решения.

Сестрите от своя страна настояха още Народното събрание да приеме Закона за съсловните организации, чрез който ще бъдат защитени правата им и ясно ще бъдат разписани техните отговорности и получиха подкрепа от патриотите.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес