Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И област Монтана е в грипна епидемия

22 януари 2020, 10:35 часа • 2475 прочитания

Общо 7 общини са в грипна епидемия вече. От днес под карантина е и област Монтана. Пред обявяване на епидемия е и област Пловдив, съобщава БНР.

Още вчера по домовете си останаха учениците в Сопот, Карлово, Куклен, Карнобат и Сунгурларе, както и в Дупница и Сапарева баня. Най-много болни има в Смолянска, Бургаска и Пазарджишка област.

В София все още няма достатъчно болни, за да бъде обявена грипна епидемия. Броят на болните обаче расте в повечето градове на страната. На много места, като в Хисаря, са в сила всички противоепидемични мерки.

Грипът идва внезапно с остро начало. Симптомите са еднакви – много висока температура, силни болки в главата и обща отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Самолечението не е препоръчително, тъй като бързо може да доведе до усложнения, припомня БГНЕС.

4 са щамовете на грип в страната. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести у нас по равно циркулират щамовете Канзас и така нареченият свински грип.

Толкова ли е страшен новият корона вирус, вижте в ТАЗИ СТАТИЯ.

Пикът се очаква в средата или в края на февруари. Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пред лекарските кабинети вече е пълно с болни.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят да се изолират, за да не заразяват и други хора.

Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес