Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Народното събрание допринесе за бъркотията в здравеопазването

07 март 2013, 17:15 часа • 4976 прочитания

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков остава на поста си, след като депутатите от ГЕРБ не се появиха в здравната комисия на Народното събрание днес.

Към Цеков бяха подготвени редица въпроси от Коалиция за България относно финансирането на болничната и извънболничната помощ, но поради липса на кворум в здравната комисия те така и не бяха зададени. От ГЕРБ на заседанието се яви единствено председателят на комисията Даниела Дариткова.

Управляващите в оставка ни канят на дискусия след взетите от тях решения - като са ги взели какво искат да им дискутираме не е ясно, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той опроверга информацията, че са върнати методиките от 2012 г. Това категорично не е вярно, има поправки само в новите методики, които са действащи от 2013 г., декларира той. В тях наистина има отразени наши искания, но кога това ще стане? МС проведе вчера последното си заседание, посочи Райчинов.

Тези поправки трябва да минат през МС и да бъдат публикувани в "Държавен вестник", макар че в тях пише, че влизат в сила от вземането на решението, изрази учудване той. Всичко това са палеативни ходове, целящи спадане на напрежението, обобщи председателят на БЛС. Днес фактически ни бе отказано да водим публичен диалог с касата пред медиите, добави той.

Поведението на депутатите от ГЕРБ е бойкот и с него те дават статут на несменяем и неконтролируем човек в здравната система на д-р Цеков, коментира Мая Манолова пред БГНЕС.

От ГЕРБ го спасяват от въпросите в здравната комисия, но няма да го спасят от гнева на хората, подчерта депутатът. Нормално бе Цеков да бъде изслушан в парламента, след като от Български лекарски съюз (БЛС) и от съсловните организации поискаха неговата оставка. Министър Десислава Атанасова заяви, че напуска поста с гордо вдигната глава, което е абсурдно на фона на протестиращите лекари, на фалитите на болници, на разтревожените пациенти и на хаоса, до който тя, Цеков и Дариткова докараха здравната система, продължи Манолова.

Този човек /Пламен Цеков - бел.р./, чийто мозък е родил идеята, че може да се прави регулация по диагноза в лечебните заведения, просто и ден не трябва да е в касата, независимо как се опитва да си коригира поста, каза Райчинов. И тази неистова защита в негова полза означава, че има нещо, което не трябва да вижда бял свят. Държавата малко по-малко се разпада, лекарите ще се постараем да не внасяме допълнителни проблеми в здравеопазването и сигурността на страната. Някаква форма на протест от нас ще има, но без ефективни действия, които могат да застрашат здравето на хората, опасно е в тази ситуация да излизаме и ние на улицата, заключи д-р Райчинов.

Пламен Цеков, който бе дошъл за изслушването, заяви, че би напуснал поста само при доказване, че е нарушил законите. До момента няма нито едно доказателство, че съм извършил нещо, което не е трябвало да правя, продължи той. Всички решения, които аз съм взел, са на база законите в България и решенията на Надзорния съвет на касата. Ние сме финансиращ орган и не определяме политиката в здравеопазването, измъкна се Пламен Цеков от въпроса защо обществото и чуждите медии смятат, че една от трите причини за падане на правителството е упадъкът в здравеопазването. "Аз работя - не протестирам", заяви пред медиите той в началото на изказването си. Според него няма нищо драматично в болниците, в разплащането с тях и при лечението на пациентите, всичко било нормално, с приетите норми и правила. Нямало да актуализират бюджетите на болниците, а само на някои от тях и то при открита техническа грешка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес