Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Бойко Борисов е наясно с позволена от Петър Москов шуробаджанащина

07 април 2015, 14:05 часа • 52408 прочитания

Преди почти един месец Actualno.com зададе задочно серия от въпроси на министъра с най-висок рейтинг във второто правителство на Бойко Борисов – Петър Москов. Въпроси, целящи да отговорят на въпроса КОЙ има интерес да разсипе лечебното заведение, управляващо най-големите санаториуми в България. И въпрос дали министър Москов е наясно какво се случва?

От началото на март, когато обърнахме внимание по какъв скандален начин се управлява на "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК), министърът на здравеопазването Петър Москов упорито не желае да говори пред нас, въпреки официално подадената молба с предварителни въпроси – точно както пресцентърът на здравното министерство поиска. След като това се случи, любезните служители от пресцентъра отговарят неизменно по един и същ начин – оставете контактите си и ще ви се обадим. Още чакаме – четвърта седмица вече.

Докато чакаме обаче, изискахме по Закона за достъп до обществена информация доклада за резултатите от проверката на кашата в СБР-НК. Каша, която може да остави на сергията 12 апетитни санаториума и рехабилитационни центъра в ръцете на "подходящите хора". Заради ограниченията в Закона за защита на личните данни, съгласно който бяха заличени имената на проверените особи, проверихме всяко едно изтрито име от доклада с помощта на свои източници, публична информация и други документи - например от Агенцията по вписванията. Оказа се, че Главният инспекторат към Министерския съвет е наясно какво се случва. Наясно е и министър Москов – защото са издадени препоръки към него и ведомството му да се поправят.

Защо Москов трябва да се поправи по въпроса СРБ-НК? Защото е взето решение кой да управлява СБР-НК с помощта на Иванка Кръстева. Тя е адвокат на настоящия прокурист на лечебното заведение Плумелина Мичева, съветник е на политическия кабинет на Петър Москов и като съветник лично е съгласувала три протокола и една заповед, определящи пряко КОЙ управлява сега лечебното заведение. Направила го е, след като представлява Мичева като юрист по все още висящи съдебни дела кой следва да е директор на СБР-НК. Самата Мичева е участвала в конкурс за поста по времето на служебното правителство на проф. Георги Близнашки, но е била отстранена от процедурата. Досега не ни е известно министър Москов да е реагирал на препоръките на Главния инспекторат към Министерския съвет - например за явен конфликт на интереси.

Схемата

След като по времето на служебното правителство на проф. Георги Близнашки тогавашният здравен министър Мирослав Ненков организира конкурс за управлението на СБР-НК, за главен изпълнителен директор на лечебното заведение е назначен д-р Стоян Маджаров, общински съветник от ГЕРБ в София. Д-р Маджаров подписва договор за новата длъжност със здравното министерство, подава документи пред Агенцията по вписванията, за да бъде отразена промяната в Търговския регистър, защото иначе болницата не може да работи – не може да сключи нито един валиден договор с трета страна, дори за доставка на бинтове например. И ... започва интересното.

Временно изпълняващият длъжност директор на СБР-НК г-жа Плумелина Мичева, която е била директор на санаториума в Поморие и е назначена начело на болницата още от здравния министър от кабинета "Орешарски" Таня Андреева, блокира вписването в Търговския регистър на д-р Маджаров като директор и на избрания с конкурса нов Съвет на директорите. Самата Мичева участва в конкурса, но е отстранена – заради липса на образователна квалификация и на пет години трудов стаж като икономист. Г-жа Мичева не приема решението и започва да обжалва пред всички възможни инстанции. Стига и до Софийския градски съд, където в три поредни дни (5-ти, 6-ти и 7-ми ноември миналата година), чрез адвоката си Иванка Кръстева иска блокиране на вписването на д-р Маджаров в Търговския регистър. Първите ѝ две молби са отхвърлени, но третата е уважена – от съдия Нели Алексиева. И противно на чл. 126 от Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) – когато има висящи две дела между същите страни, на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда - вписването на д-р Маджаров в Търговския регистър е блокирано. Следва втори опит на д-р Маджаров да подаде заявление за вписване, но и той е блокиран от СГС – пак след жалба на г-жа Мичева, като решението е взето от скандалната съдийка Румяна Ченалова, на 3 декември, 2014 година.

Докато текат съдебните саги, министър Москов е уведомен с писмо от д-р Маджаров какво се случва в СБР-НК. Принципал на болницата е здравното министерство, но Москов отказва да се намеси в споровете с аргумента, че "не е страна по производството". На 12-ти декември, 2014 година обаче Москов отменя заповедта на предшественика си д-р Мирослав Ненков и назначава нов състав на Съвета на директорите на СБР-НК - Иво Беров, Бисер Бончев и Пенка Белева-Тасева. Това е направено без при изготвянето на протокола с решението да има доклад, становище и предложение от Дирекция "Управление на държавното участие в търговските дружества и собствеността" (УДУТДС) кои да са членовете на директорския борд на болницата. Протоколът обаче е съгласуван от двама служители на УДУТДС, включително директора Ваня Величкова.

За финал - новият съвет на СБР-НК избира прокурист на заведението – г-жа Плумелина Мичева, която има договор до 31-ви декември, 2017 година. И изглежда върви да го изпълни, защото назначеният от Москов нов конкурс за управление на СРБ-НК завършва без победител - нито един от двамата участници не преминава всичките три етапа на конкурса. Прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено да управлява търговско предприятие срещу възнаграждение. Но нито едно лечебно заведение в България, освен СБР-НК, няма прокурист – говорим ли тогава за нарушение на Закона за лечебните заведения?

По отношение на адвокат Иванка Кръстева стои и друг въпрос – има ли тя трудов договор като съветник на политическия кабинет на здравния министър Петър Москов? И ако да, не е ли това нарушение на глава II, чл. 5, ал. 2, т.3 от Закона за адвокатурата, където пише: "Не може да бъде вписано като адвокат лице, което работи по трудово правоотношение, освен ако заема академична длъжност по правни науки във висше училище или научна организация"? Стои и въпросът за конфликт на интереси - чл. 8 от ЗПУКИ, според който лице, заемащо публична длъжност, няма право да изпълнява контролни функции в частен интерес.

Въпросите към министър Москов се увеличават и ще се увеличават още, защото в доклада от 20 страници на Главния инспекторат към Министерския съвет са установени и други интересни факти, направени са и други заключения, произтичащи от случая "СБР-НК" и касаещи порочни практики в здравното министерство. Очаквайте следващите материали на Actualno.com по сагата, докато ние очакваме здравния министър Петър Москов да вземе отношение по трупащите се въпроси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес