Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фондът за лечение: Децата няма да бъдат лишени от правата си в чужбина

02 ноември 2018, 12:40 часа • 1535 прочитания

Подавани са редица сигнали, свързани с работата на Фонда за лечение на деца. Неслучайно толкова много са директорите в отделните години. Това каза на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в отговор на въпрос подавани ли са сигнали до компетентни органи относно работата на Фонда за лечение на деца, предаде "Фокус".

"Екипът на Касата е изключително компетентен, обработвайки цялата информация, свързана с издаване и обработка на формулярите. Няма никакво напрежение", заяви тя. "Ще има преходен период, в който ще се осигури плавен преход между Фонда за лечение на деца и НЗОК", коментира Жени Начева.

"За предишни периоди не мога да говоря, само за периода, в който съм бил аз. Екипът, който работи в отдела за лечение в чужбина си върши работата перфектно по протокол. След като е дошло решение на Съвета за даден пациент, Касата е изпълнила ангажимента си", заяви д-р Дечо Дечев. "Нормално е, когато изпращаш някой за лечение предварително да знаеш колко ще струва то", каза още той.

"Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина. От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция“, обяви Начева. „Бюджетът се приема от НС, числата са ясни“, коментира тя. „Заявили сме, че ще положим усилия за всички специалности да има медицински стандарти. Предложението ни е това да стане с обща наредба, за да имаме гаранция, че един стандарт няма да стане факт 3 месеца след друг“, заяви зам.-министърът. „Ще има ясно определени количествени стандарти за всички специалности, с брой специалисти и нива на компетентност“, каза още Жени Начева.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес