Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фармацевтите излизат на протест

20 февруари 2019, 07:37 часа • 4049 прочитания

Фармацевтите в София и много градове на страната излизат на протест. Днес част от аптеките ще останат затворени в знак на недоволство от лекарствената политика в страната, предаде БГНЕС.

Става въпрос за въвеждането на европейския регламент за следене на фалшиви лекарства в България - от 9 февруари и това, че на аптеките се вменява прекалено голяма отговорност чрез въвеждане на нов софтуер. Всъщност във всяка аптека трябва да се въведе система за контрол на недостига на лекарства и тя трябва да бъде свързана с Изпълнителната агенция по лекарствата, а втората система е за проверка на фалшиви медикаменти. А много от по-малките аптеки се оплакват, че нямат пари за новия софтуер и че той е непосилен финансово за тях, като пресмятат, че ще им струва по 2500 лева на гише.

Искаме национална лекарствена политика, а не хаос и прокарване на корпоративни интереси в сферата на здравеопазването, категорични са фармацевтите. Едно от основните им искания е да има електронна рецепта, която да позволява следенето на лекарства, както и когато се правят закони и наредби, да има истинско обществено обсъждане, а не секторът да се поставя пред свършен факт. И въпросът - защо се търсят незаконни лекарства при аптеките, а не при разпространителите?

От Националната пациентска организация са много разтревожени от случващото се, като от там изрично подчертаха, че проблемът ще е много сериозен в по-малките градове.

Стефка Пенчева е собственик на аптека в Пазарджик, която няма да отвори врати днес (20 февруари). Тя и колегите и ще се включат в националния протест на фармацевтите.

Очаква се над 40 аптеки в Пазарджик и региона да останат затворени на 20 февруари. Протестиращите аптеки в страната се очаква да бъдат над 700. Според БНТ в Русе обаче няма да има затворени аптеки, а там аптеките са близо 40. Като форма на протест фармацевтите в тези аптеки ще продават днес без престилки. А от Благоевград уверяват, че макар 40-тина аптеки да са част от протеста, всъщност в тях ще има аптекари и те ще обслужат спешни случаи. Протестът всъщност ще представлява правене на ревизия, а не редовен работен ден.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес