Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Нови 45 легла ще има до седмица в общински болници

12 ноември 2020, 08:39 часа • 2094 прочитания

"С министъра на здравеопазването проведохме срещи с директорите на всички големи болници. Личната ми ангажираност е за откриване на още легла в общинските болници. Това е непрекъснат процес. До края на седмицата очаквам да се разкрият 35 легла в Пета градска болница, следващата седмица ще се разкрият още 10 легла в Първа градска болница. Следим внимателно разрастването и числото на хоспитализираните. Затова министърът има заповед всички болници да открият легла на 50%. Това затруднява тяхната работа, но се прави непрекъснато. Ситуацията е безпрецедентна за цялата година. Пролетта болниците нямаха облекла и елементарните условия и апаратура. Лятото насочихме усили към общинските болници, за да ги снабдим с всичко необходимо. За съжаление не можем да ги снабдим с хора. Осигуряваме финансова подкрепа за тях." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за bTV.

По думите й "до края на седмицата ще имаме 7 или 8 COVID зони в ДКЦ-тата в столицата. Всяко ДКЦ в което има открита COVID зона, е длъжно на сайта да си да сложи телефон и имейл, чрез които да контактува с пациенти и лични лекари. Създаването на такива зони в ДКЦ-тата е, за да намалим натиска върху болниците и да помогнем на общопрактикуващите лекари. Когато имат пациент със симптоми на COVID, общопрактикуващите лекари могат да се обадят в ДКЦ-то, с което работят."

"Разговарях многократни с представителите на ДКЦ-тата и с общопрактикуващите лекари. Връзката между тях може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. Важна е и следващата обратна връзка. Всички изследвания, които се направят на пациента, могат и трябва да бъдат препратени на общопрактикуващите лекари. Пациенти, които са насочени от общопрактикуващите лекари и пациенти, които са със симптоми, могат да отидат в тези COVID зони в ДКЦ-тата и да си направят безплатен тест, както и да имат клиничен преглед, кръвни изследвания и евентуално рентген", допълни още тя.

"От вчера са отворени центрове в три клиники, днес още три, утре очаквам още едно или две, а до края на седмицата ще имаме 7 или 8 такива. Това помага за връзката между общопрактикуващите лекари, специалистите и болниците. Това помага на хората, които се притесняват и искат да ги види лекар и да си направят безплатен тест," обясни още столичният кмет.

Тя поясни, че "триажните центрове са за диагностика. Лечението е в ръцете на личния лекар. COVID зоните в ДКЦ-тата са звено, което се надявам да помогне за тази връзка и за спокойствието на хората, че знаят къде да отидат. На сайта на Столична общината имаме и специална рубрика за COVID, където ежедневно обновяваме информацията и могат хората да видят и телефони и в кои ДКЦ-та могат да отидат. Телефоните на ДКЦ-тата не дават постоянно заето. Бях в няколко ДКЦ-та и организацията е направена изключително добра. Сега е важно да има добра координация и всички лекари да се обединят, защото от това зависи нашето спокойствие. Най-голямата ми грижа е животът и здравето на хората в този момент."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес