Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Лекарите не си правят труда да съобщават за нежелани реакции след ваксиниране

29 март 2016, 13:20 часа • 4937 прочитания

Колегите (бел. ред. - лекарите) не си правят труда да съобщят за дребните в кавички усложнения, за да може да имаме пълната и реална картина за това какво става в страната. Това съобщи председателят на българската педиатрична асоциация проф. Пилософ по време на пресконференция относно създаването на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната, която се проведе днес в БТА.

Според проф. Пилософ "ваксините са съпоставяне на правото на човек на здраве и правото на човека на свободен избор и интегритета на своето тяло. Парадоксът е, че успехът на ваксинопрофилактиката е основание за отричането ѝ. Може да забравим болестите, но те никога няма да ни забравят". По думите му "е дълг на обществото да намери баланс между двете права - на свободен избор и право на здраве."

Експертите целят създаването на електронна регистрация на всички дейности, свързани с имунизациите. Ще се проследява наличието на ваксини, дали са достатъчни. Системата ще подпомогне процеса технически и се очаква да заработи до 1-2 години, но психологически няма да може да се справи, призна проф. Кожухарова.

Според нея въпросът за личния избор е по-особен. "Какъв личен избор може да има едно 3-месечно дете? Личен избор има майка му, а може би това дете няма да иска да умре на 3 годинки от дифтерия", запита тя. Проф. Кожухарова е на мнение, че задължителните ваксинации са изходът за България, докато няма програма с препоръчителни ваксини, както тази с човешкия папилома вирус.

От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) призоваха медиите да бъдат техни съюзници в съобщаването на нежелани реакции след ваксиниране.

През последните години случаите на реакции след ваксиниране са: 2013 г.- четири съобщения , 2014 г. – 9, 2015 г. – 15

Нежелана реакция може да съобщи лекарят, сестрата, родителят или трето лице, което е видяло. Това може да стане по всякакъв начин. Сигнал до ИАЛ, писмено съобщение до ИАЛ, РЗИ, МЗ, както и със СМС. Комисията, която разглежда сигналите се състои от трима души.

Отчита се спад в изпълнението на имунизационния календар, което според експертите се държи на липсата на ваксини.

Страх на майката и притеснение от ваксина не се лекува нито с глоба, нито с наказателни мерки, коментира д-р Ангел Кунчев главен държавен здравен инспектор. Той призна, че "няма страна в Европа, която да прави пет приема на ваксина срещу туберкулоза", но и че "няма по-отворена и демократична система на съобщаване на странични реакции каквато е българската."

Според него: "И Дядо Господ да дойде да оправя нещата с ваксините няма как да ги оправи."

Припомняме, че само преди дни ви информирахме за пострадало след поставяне на ваксина дете. След направено запитване от Actualno.com до РЗИ Хасково бе отговорено, че случаят ще бъде докладван като нежелана реакция от ваксина. Това стана няколко дни след инцидента, т.е. не е било докладвано навреме от лекуващите детето лекари. Становището на РЗИ-Хасково до момента е, че случаят е "съвпадение".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес