Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата дава "неосъществима" оценка дали вид лекарства за хипертония са канцерогенни

09 юни 2020, 12:25 часа • 10449 прочитания

Подадени са общо 9 съобщения за канцерогенен ефект на лекарствата за кръвно налягане (хипертония) с активно вещество сартан (ангиотензин рецепторни блокери). На основание наличната информация оценката дали това е така е "неосъществима". Това гласи отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) на въпроси на Actualno.com.

Въпросите са общо три и касаят твърдения на дерматолога проф. Георги Чернев, който до 4 май, 2020 година ръководеше Кожна клиника на МВР болница:

1. В началото на март, 2020 година, пред Actualno.com проф. Чернев заяви, че е подал данни до ИАЛ на база анамнеза от пациенти, развили различни форми на рак, като той и асистентите му смятат, че определени лекарства (т.нар. сартани, с които се третира кръвното налягане) предизвикват развитие на рак. Проф. Чернев каза, че е сторил това преди 2 години. Уведомен ли е здравният министър за този сигнал и какво е заключението за подадените данни?

2. Проф. Чернев твърди, че г-н Ананиев прикрива случая, защото подадената информация засяга големи интереси на фармацевтичната индустрия. Какъв е коментарът на г-н Ананиев и на здравно министерство?

3. Actualno.com получи сигнал, че от здравно министерство и г-н Кирил Ананиев е оказван натиск да не се проведе Националния конгрес на дерматологичните хирурзи, който се състоя на 13.05.2020 г. Сигналът е от организиратора проф. Георги Чернев. Какъв е коментарът на г-н Ананиев и на здравно министерство?

Съгласно отговора, получен от здравно министерство, сигналите, всичките от които са или лично от проф. Чернев, или от негов аспирант и от негов студент, са били изпратени "в законово-установения срок до 15 дни от получаването (на съобщенията) в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance". 

"През февруари 2020 година всички получени съобщения за подозирана връзка на ангиотензин рецепторни блокери (сартани) с поява на меланом са разгледани от Комисията за оценка на риск в проследяване на лекарствената безопасност, консултативен орган към изпълнителния директор на ИАЛ по чл. 47. от ЗЛПХМ (Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина). Членовете на комисията се обединиха около мнението, че на основание наличната информация причинно-следствената връзка между поява/влошаване на меланом и употреба на валсартан попада в категорията unassessable/unclassifiable: Оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни и невъзможност за верифициране или получаване на допълнителна информация", добавят от здравно министерство.

Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома! Проф. Чернев илюстрира твърдението си и със статия-потвърждение в специализираното списание Oncogene - за лабораторно проучване, правено от екип учени от чужбина! А в САЩ вече тече подготовка за съдебно дело с искане за обезщетения точно заради канцерогенен ефект на лекарства с активно вещество "сартан" - подробности можете да научите в ТАЗИ СТАТИЯ НА USA TODAY!

Actualno.com публикува и пълния отговор на МЗ така, както беше получен в редакцията:

"Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) анализира получените съобщения за подозирани нежелани лекарствени реакции с цел откриване на нова информация за безопасност с клинична значимост, която е неизвестна или недобре описана към момента. Анализът включва оценка на доказателства за причинно-следствена връзка и при наличие на достатъчно такива се стартира европейска процедура по оценка, наречена процедура по оценка на сигнал.

Подадените съобщения за подозирана връзка между употреба на сартани и поява/влошаване на меланом са общо 9. Първото от тях е подадено на 22.10.2018 г, а последното на 03.02.2020 г. Четири от съобщенията са подадени от проф. Чернев и четири от аспирант с научен ръководител проф. Чернев. Последното съобщение е от студент на проф. Чернев. В законово-установения срок до 15 дни от получаването на съобщенията, всяко от тях е изпратено в Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции – EudraVigilance.

През февруари 2020 година всички получени съобщения за подозирана връзка на ангиотензин рецепторни блокери (сартани) с поява на меланом са разгледани от Комисията за оценка на риск в проследяване на лекарствената безопасност, консултативен орган към изпълнителния директор на ИАЛ по чл. 47. от ЗЛПХМ.

Членовете на комисията се обединиха около мнението, че на основание наличната информация причинно-следствената връзка между поява/влошаване на меланом и употреба на валсартан попада в категорията unassessable/unclassifiable: "Оценката е неосъществима поради недостатъчни или противоречиви данни и невъзможност за верифициране или получаване на допълнителна информация.“

В съответствие с гореизложеното, предоставените до този момент данни не представляват сигнал. В допълнение Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции, която съдържа над 15 000 000 съобщения (включително всички български съобщения), до този момент не е разглеждала сигнал за връзка между сартани и поява на меланом".

На този отговор професор Чернев също отговори, при това прилагайки документ в подкрепа на твърденията си - че всъщност е предал всички необходими данни! Подробности за отговора - ТУК!

Още: "Ще стигнем ли в бъдеще до шокиращ избор за лечение - коронавирус или рак?"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес