Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доминиращата мутация на коронавируса сега е негова "ахилесова пета"

09 септември 2020, 08:06 часа • 10208 прочитания

Според последни проучвания, публикувани в Nature, една от най-широко разспространените мутации на коронавируса в момента, може да се окаже негова ахилесова пета. "Вирусът продължава да бъде стабилен, анализирани са геномите на поне 90 000 вируса, изолирани в цял свят и това е добра новина", каза още вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

До момента са открити 6 разновидности на вируса и 14 000 негови мутации. Към момента няма данни някой от тях да представлява по-сериозна опасност или по-голям риск за общественото здраве. Анализирани са поне 12 000 мутации.

"Добрата новина е, че една от тези мутации е много шириоко разпространена. Тя е буквално доминиращата в момента. Възникнала е съвсем в началото на годината. Изолирана е за първи път в Китай и Германия. Предполага се, че тя може да се окаже "ахилесовата пета" на вируса, защото може да се използва като мишена при създаване на ваксина.", каза проф. Александрова.

Идентифицирани са поне 4 гена, за които се знае, че вариации или мутации в тях могат да предразположат към по - голяма чувствителност и по-тежко протичане на инфекцията, което вероятно е и едно от обясненията, защо млади и здрави хора също могат да попаднат в тежко състояние в болница, обясни тя.

Вижда се, че страните от едни и същи райони показват една и съща картина на разпространението и това, което е станало ясно през последните месеци е, че хората с нашите гени сме участник във взаимодействието с вируса. Установени са четири гена, които допринасят за по-тежкото протичане на инфекцията. Това вероятно е и една от причините за това млади хора, без придружаващи заболявания да попадат в тежко състояние в болница.

"Вирусът наистина го има и не трябва да го подценавяме", заяви проф. Александрова.

Станало е ясно, че при COVID-19 се създава имунитет. Знае се, че той не е особенно дълготраен при коронавирусите.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес