Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доцент Чорбанов: Не знаем дали е нов щам - нов щам значи нова болест

21 декември 2020, 08:27 часа • 10535 прочитания

Със сигурност говорим за по-голяма адаптация на вируса, но не и за по-голяма смъртност. Така доц. Андрей Чорбанов коментира паниката около новия щам на коронавируса SARS-CoV-2, открит първо във Великобритания.

Това, че ще зарази много повече хора, не значи да се повиши пропорционално смъртността. Би следвало да намалее смъртността, обобщи Чорбанов.

Това, че една, две, три или пет позиции на т.нар. S-протеин са променени не значи, че се е променил толкова самият протеин. Критериите за един щам са много хлъзгави, предупреди Чорбанов.

При принципно нов щам да – можеш да преболедуваш отново, след като си пострадал от по-стар щам. Но никой не е сигурен, че става въпрос за нов щам. Нов щам на практика значи нова болест, обясни експертът пред Нова телевизия.

„Дори да затворим Великобритания, фактът, че го има в други европейски страни, няма го спре. Би следвало да го имаме и в България, не би следвало да го нямаме. Трябва научен механизъм, с който бързо да научим какво се променя”, обобщи Чорбанов.

Говорим за това, че вирусът може да поразява повече хора – заради това, че като концентрация му трябва по-малко, за да зарази. Някак много съвпаднаха Brexit и този нов щам, подчерта Чорбанов.

"Мисля, че нямаме нужда от истерии и паники. 17 секвенции са променени, не е нов щам - доколкото знам, не се съобщава за драстично по-тежко протичане и смъртност", коментира д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. И на мен ми прилича малко повече на политика, след като тази промяна е открита преди повече от 2 месеца, добави той.

Мисля, че това е състезание между създателите на ваксина и на тези, които работят за лекарствена терапия. Важното е да се намери лек, коментира Маджаров предвид данните, че "Ивермектин" показва много добри резултати.

Още: Вирусолог: Може би има много добра новина с новия щам на коронавируса

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес