Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Околийски: Коронавирусът се завръща в България

23 юни 2020, 08:05 часа • 3520 прочитания

СЗО говори за втори пик в България. Както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е едно много сериозно завръщане на коронавируса в България – увеличаване на броя на заразените, смъртни случаи, занемаряване на мерките. Това каза в сутрешния блок на БНТ представителят на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

Той обаче не каза, че страната ни не е безопасна дестинация, предвид предстоящият туристически сезон. По думите му това да се разхлабят или не мерките е по-скоро политическо и геостратегическо решение.

До този момент България се справяше много добре. Не мисля, че и в момента страната ни е опасна дестинация, въпросът е да покажем на света, че сме много съзнателни и надеждни откъм превенцията хора, коментира доц. Михаил Околийски.

За съжаление, в България имаме такава народопсихология, че някой път, след като сме направили нещо много добро, да го поставяме под въпрос. Още не е късно да излезем с не много големи щети от тази ситуация, оптимист е експертът.

Световната здравна организация има разработени много добри препоръки за това как да се разхлабват мерките – трябва да се разхлабват една след друга и да се следи какъв е ефектът. По този начин се намира балансът. У нас това, че се премахнаха доста мерки накуп, не помогна да се разбере кое е довело до това, което се наблюдава в момента, заяви той.

Не се препоръчва струпване на хора на едно място, не може да се каже, че няма проблем от събирането на нашите стадиони на големи групи хора, които са във физически контакт помежду си. Трябва да бъдем внимателни, осторожни и предпазливи, призова той. И даде за пример Англия, където "Ливърпул" играят пред празни трибуни.

От първия момент на пандемията СЗО има константното съветване хората да се пазят и да спазват много добра лична хигиена, да спазват физическа дистанция. Може да продължим да бъдем социално активни въпреки мерките, категоричен беше д-р Околийски.

По думите му КПП-тата не са най-ефективната мярка за борба със заразата.

21 са заразените медици за последните 24 часа у нас

Коронавирусът в Европа

"В момента има две Европи за съжаление - едните вече като че ли се справят с проблема, въпреки че минаха през ада - Италия, Испания. В други страни - Северна Македония, Гърция, България, Румъния се увеличават заразените", коментира доц. Околийски.

Притеснителното според него е, че инфекцията се е пренесла и в Северна Африка, където здравните системи не са особено ефективни и много лесно могат да се счупят, а и не могат да предоставят интензивни грижи.

Най-после - ден с повече оздравели, отколкото заразени с коронавирус в България, картината по света

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес