Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Мангъров е категоричен за коронавируса - манипулация с цялата ситуация

14 октомври 2020, 08:39 часа • 21720 прочитания

Би трябвало всеки ден да си правим тестове. Така доц. Атанас Мангъров за пореден път коментира гостуването си на заразения с коронавирус телевизионен водещ Георги Любенов и че няма да се тества за COVID-19.

Непрекъснато в Инфекциозна болница в София идват хора с коронавирус, добави Мангъров и уточни, че Любенов е с положителен тест, но няма никакви симптоми. След 2 седмици да се беше изследвал, тестът пак щеше да е положителен, но според разпоредбите на Националния оперативен щаб това нямаше да важи, добави той, визирайки явно новата заповед на здравното министерство от снощи - ЗА ОТРИЦАТЕЛНИЯ PCR ТЕСТ след 14-дневна картина.

Не се съобщават колко нови хора са изследвани, колко от тях са положителни, колко са симптоми и колко не са. Така не получаваме никаква смислена информация, само се плашим, обобщи Мангъров.

Доцент Мангъров поддържа позицията си, че стадният имунитет ще е решаващ за развитието на коронавируса. Не се разболяват много хора, заразяват се много, продължи той и от думите му стана ясно, че като опасно проявление на вируса вижда само тези в интензивно отделение. От март досега броят на интензивно болните се движи между 30 и 60 души, удвои се броят на влезлите в болница, но да не забравяме, че се удвои и цената на клиничната пътека за COVID-19 (пътека 104). Става въпрос за манипулация, подчерта Мангъров.

Същевременно Мангъров използва репликите "на война като на война" и "световно бедствие" във връзка с починалите от коронавирус лекари в България.

Доцентът не пропусна да отговори задочно и на бившия здравен министър д-р Мирослав Ненков (който е анестезиолог) и тезата му за носенето на маски - че те задържат пръските при кихане и кашляне. Вирусът се разпространява с аерозоли, те минават през маските, категоричен е Мангъров. Пазим се от вируса с добра лична хигиена и на практика нищо повече, добави той.

Абсолютно никакъв смисъл няма да се връщаме към положение на най-затворени и най-маскирани. Начинът да се справим е подходът в Швеция, в Беларус, смята Мангъров. Той не вижда и смисъл да се прави масово тестване за коронавирус - "това е трошене на пари".

Още: "Нов рекорд: 785 души заразени с коронавирус за денонощие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес