Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Христо Хинков: Закъснялата кампания за ваксинирането няма да помогне

24 октомври 2021, 09:54 часа • 3057 прочитания

Една закъсняла кампания за популяризирането на ваксините няма да свърши работа. Нямаме полезен ход. За това предупреди директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По думите на доц. Хинков ситуацията в България е усложнена заради особеностите на българския народ, фалшивите новини и социалните мрежи. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението, посочи той.

„Ние трябва да приемем, че с пандемията се топим по-бързо от снежна топка през март месец“, категоричен бе проф. Хинков, добавяйки, че няма стрес и реакция за това какво се случва.

Той отбеляза, че недоверието към властта е перманентно, но с появата на задължително условие за ваксинация по цял свят, за да може да се преодолее пандемията, се получава пренос и хората не вярват на науката и ваксините. Нещата са сложни, но няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно и това създава голям проблем, изтъкна доц. Хинков.

Той призова хората да се ваксинират с аргумент, че няма лекарство и няма друго решение срещу пандемията. Ваксините са единственото решение както да го мислим и каквото да го мислим, отсече директорът на НЦОЗА. 

Според него не би трябвало да се удължава срока на ваксините, защото така се покачва недоверието на хората към тях. 

Още: Изтича гратисният период за посещения на заведения и молове без сертификат

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес