Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на ВМА ще бъде пенсиониран заради навършване на възраст

08 ноември 2013, 18:47 часа • 65671 прочитания

Директорът на Военномедицинска академия ген. проф. Стоян Тонев излиза в пенсия и вече няма да оглавява ВМА поради навършване на възраст. Това беше решено на извънредно заседание на Съвета по отбрана, предаде OFFnews.

За заместник на Стоян Тонев ще бъде предложен зам.-началникът по учебно-научната дейност на ВМА и началник на Клиниката по гастроентерология полковник доц. д-р Крум Кацаров.

Стоян Тонев беше един от хората, които заявиха, че при инцидента на "Цариградско шосе", когато таксиметровият шофьор Михаил Куртев помете 12 души и двама загинаха, "Спешна помощ" е действала възможно най-бързо. Тогава имаше проверка дали заради протестите на "Орлов мост" срещу правителството не е имало забавяне на линейки.

Освен ген. Стоян Тонев от длъжността му беше освободен и началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригадирен генерал Цветан Харизанов.

На мястото на Харизанов ще бъде предложен аташето по отбрана на България в САЩ бригадирен генерал Стефан Янев. Той ще поеме длъжността след изтичане на мандата му в САЩ.

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършил е медицина във ВМИ-Пловдив през 1979 г.

Работил е като началник на медицинска служба на авиополка в Чешнигирово (1979-1981 г.). Бил е и началник на кабинет по кожни болести във Военна болница-Пловдив.

От 1990 до 1992 г. е заместник-началник, а до 2002 г. е началник на Клиниката по кожни и венерически болести на ВМА.

Ген Тонев става директор на ВМА през септември 2002 г. Той е и Национален консултант по дерматология и венерология.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес