Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на "Пирогов" вярва, че имаш имунитет срещу коронавируса ако си го изкарал

08 ноември 2020, 18:41 часа • 15421 прочитания

"Човек, който е изкарал коронавирус и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след карантината да се направи тест по т.нар Илайза метод (ELYSA), който показва какво е наличието на антитела". Това обясни директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и подчерта пред Нова телевизия, че медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела.

Припомняме, че Балтов изкара COVID-19, но в началото на лятото, като първоначално това беше отречено.

Същевременно д-р Трифон Вълков, който работи на първа линия в Инфекциозна болница в София, изрази пред предаването "120 минути" на bTV увереност, че с времето силата на вируса ще отслабне. Въпросът е кога точно - никой не може да каже със сигурност, уточни той. Според него, сега вирусът заразява по-лесно, но не се вижда да е станал по-смъртоносен - явно се адаптира към новия гостоприемник, т.е. към нас, хората. Д-р Вълков счита, че всеки от нас ще се срещне с тази инфекция, но колкото по-късно, толкова по-добре - защото силата ѝ ще отслабва.

Проф. Балтов разказа и, че се прави реорганизация в болниците, за да има още 200 COVID-легла и то до днес. Според него частните болници не са имали готовност за мерките на държавата, защото са смятали, че няма да има втора вълна.

Още: "Нови пари за медиците на първа линия, нови места за диагностициране на COVID-19 в София"

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес