Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите от комисията за правата на психично болните с първа законодателна инициатива (ВИДЕО)

10 април 2024, 13:00 часа • 1035 прочитания

Депутатите от Временната комисия за правата на психично болните в България представиха първата си законодателна инициатива. Това стана ясно по време на брифинг. 

Законотаделната инициатива

Законопроектът беше представен от Деница Сачева от ГЕРБ. "Конкретно предложенията, които сме дали в Закона за здравето са свързани с това да бъдат гарантирани правата на пациентите с психични заболявания и най-вече запазване на тяхното човешко достойнство. Предвижда се създаване на комисии за психично здраве към общинските съвети на общините. Тези комисии да могат да осъществяват обществено наблюдение на дейността на лечебните заведения и да помагат за ресоциализацията на лица с психични разтройства и да уведомяват министъра на здравеопазването и прокуратурата в случаите, в които бъдат констатирани нарушения", обясни Сачева.

Стана ясно, че част от промените са свързани с исканията за задължително настаняване, като целта е те да се разглеждат от съдии, които притежават специална подготовка. 

Стела Николова от ПП-ДБ смята, че този законопроект е само едно начало. "Това начало го дължим повече от 20 години. Радвам се, че колегите направиха всчико възможно и се обединихме около тази надпартийна тема. Смятам, че трябва да продължим в същата посока", заяви тя. ОЩЕ: По улиците ни е пълно с психопати, а психиатрията е Пепеляшката на здравеопазването: Д-р Цветеслава Гълъбова

Пари за психично здраве

"Комисията взе решение да задължи Министерство на здравеопазването съвместно с Министерство на финансите да внесат постановление в Министерски съвет и да бъдат отпуснати 2 млн. лв. за лечението и издръжката на 273 души, които се намират в държавните психиатрични болници и които са изоставени от своите близки", заяви Сачева. ОЩЕ: Здравният министър: Истината за психиатричната помощ в България е болезнена

Тя уточни, че в рамките на бюджетната процедура за бюджета за 2025 г. да бъдат отпуснати 30 млн. лв. за психиатрична помощ в страната.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес