Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите избраха Петко Салчев за новия директор на НЗОК

13 март 2020, 13:35 часа • 3873 прочитания

Депутатите избраха Петко Салчев за директор на НЗОК, като 108 гласуваха „за”,  а „против” кандидатурата беше само един, 48 се въздържаха. Съгласно Закона за здравното осигуряване управителят на Касата се избира именно от Народното събрание за срок от 5 години.

Проф. Салчев бе изслушан на заседание на Комисията по здравеопазване в сряда и бе гласуван явно от народните представители чрез компютъризираната система за гласуване.

"Непрекъснато получавам актуална информация във връзка с Covid-19. Няма да развивам дългосрочна програма, а от днес с Министерството на здравеопазването ще впрегна всичките си усилия за финансово преструктуриране на касата, за да отговори на това предизвикателство. На базата на всички данни, които получаваме, съвместно с надзорния съвет и МЗ да защитаваме всички граждани, но и да осигуряваме защита на работещите в системата в здравеопазването. Нищо не е направено, докато не се направи", заяви новият шеф на здравната каса във връзка с борбата на държавата с коронавируса.

Изборът на нов управител на Касата се налага, тъй като мандатът на сегашния Дечо Дечев изтича. Той бе избран да оглави НЗОК през юли 2018 г. Мандатът му приключва тази година, тъй като той довърши този на Камен Плочев, който подаде оставка.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес