Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутати обжалват текстове от закона за лечебните заведения

12 ноември 2015, 13:24 часа • 5866 прочитания

Вчера 57 народни представители, между които от ПГ на БСП и Българския демократичен център, обжалвахме в Конституционния съд текстове, които според нас противоречат на Конституцията - те са от Закона за лечебните заведения, които са публикувани в Държавен вестник от тази година. Това заяви днес на брифинг в Народното събрание депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, предаде БГНЕС.

"Това е един от законите на министъра на здравеопазването Петър Москов, които се сочат от него като фундаментални за прословутата му здравна реформа. Вторият бе Законът за здравно осигуряване, който също е обжалван в КС по два текста, които смятаме, че противоречат на Конституцията", продължи Кърджалиев. Ако текстовете от двата закона, които обжалваме, отпаднат, това ще е твърде показателно, защото те са ключови за здравната реформа на министъра, добави депутатът от ДПС.

"За нас, вносителите на тази жалба, текстовете чл.34 а и 37 а противоречат на Конституцията - те прецизират как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения ще сключва договори и ще закупува услуги, според критерии и ред по наредба на МЗ", поясни Кърджалиев.

"Вторият текст повелява как да бъдат ситуирани и създавани нови лечебни заведения и нови услуги в стари лечебни заведения, отново с договор със Здравната каса, след преценка на комисията по областните карти. Според нас, тези текстовете противоречат на няколко члена на Конституцията, а именно принципът на правовата държава, за закрила на инвестициите и стопанската дейност, за правото на здравно осигуряване, както и държавния контрол върху лечебните заведения. Много нерадостна беше съдбата на този закон – първият вариант на законопроекта беше променен на 50%, следващият вариант в МС срещна сериозен отпор на министъра на финансите и само с великодушния жест на премиера бе представен в пленарна зала", заяви Кърджалиев.

"Над една трета от текстовете бяха или бламирани, или коригирани и впоследствие отпаднаха при гласуването му в НС. Законът не бе консултиран нито със съсловни организации, нито с Тристранката, нито със синдикати, нито с браншовите организации и др.", добави депутатът от ДПС.

Колегата му от ПГ на ДПС Хасан Адемов съобщи за среща тази сутрин на народни представители от ДПС с Българския лекарски съюз (БЛС) по темата за предложения бюджет на НЗОК. И на нея са констатирали еднакви позиции – те отхвърлят предложения чл. 10 от него, с който се променят 27 текста от приетия само преди 2 месеца Закон за здравното осигуряване. Категорично сме против структурата на бюджета на НЗОК и против регулативните стандарти в доболничната помощ, против лимитите в болничната помощ и др., отбеляза Адемов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес