Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дариха кувьоз на болницата в Кубрат

26 юни 2024, 07:55 часа • 865 прочитания

Болницата в Кубрат не е имала апаратура за недоносени деца от 1975 г. В помощ на най-малките граждани събраха пари и дариха кувьоз.

Жизненоважна апаратура

Акушерки си спомнят, че от близо 50 години не е имало кувьоз в кубратската болница. Когато се роди недоносено дете, единственият вариант за спасяване на живота му бил да се търси транспорт до най-близкия голям град. Педиатърът Марина Накова обясни, че машината е жизненоважна и за деца с тежка дихателна недостатъчност.

ОЩЕ: Неонатологичното отделение в Стара Загора има нов кувьоз

В продължение на две години не е имало раждания в кубратската болница. Отскоро тенденцията се е променила и родилното отделение работи с пълен капацитет. „Често ни се налага да израждаме бебета, които имат нужда от допълнителна реанимация”, призна в ефира на Нова телевизия завеждащият родилното отделение на МБАЛ-Кубрат Росица Димитрова.

Апаратурата била доставена на болницата, благодарение на кампания, организирана по време на автомобилно шоу. Идеята била на двама млади мъже от Кубрат - Ивайло Иванов и Мартин Тодоров, които не за първи път правят благотворителни събития. Събраната сума от дарения е 40 000 лева. 

ОЩЕ: Ученици събират капачки за закупуване на детска линейка

Дарителската кампания успя да осигури не само кувьоз за недоносените, но и аспиратори за две отделения на болницата. Сега от здравното заведение очакват одобрение от Общинския съвет в Кубрат за закупуване на рентгенов апарат, за който тепърва ще се търсят пари.

 

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес