Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България" поиска от президента вето върху мораториума за нови лекарства

04 декември 2017, 13:06 часа • 1032 прочитания

Днес, 4 декември, партия "Да, България" официално внесе предложение в президентството, с което настоява президентът Румен Радев да наложи вето върху текстовете от Закона за бюджета на НЗОК, с които се налага мораториум върху плащането на пари от Касата за нови лекарства и иновативни терапии за догодина.

Става въпрос конкретно за параграфи 6 и 11 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. "Приемането на текста означава на практика мораториум за медикаменти, които са достижение на съвременната медицина, вече се заплащат в останалите държави от Европейския Съюз и са от жизненоважно значение за хиляди граждани в България. Решението на Парламента да установи мораториума е акт на противоконституционно посегателство върху правата на пациентите в България", категорични са от "Да, България".

Ето и някои от аргументите на партията на Христо Иванов защо този мораториум е вреден. "Механизмът на навлизане на нови лекарствени продукти на българския пазар е ясен и предвидим. Повече от година съществува и ефективно работи Комисия по оценка на здравни технологии, оценяваща терапевтичната полза и фармакоикономическата перспектива на всяка нова молекула. Само след позитивна оценка и последващи преговори за отстъпка между НЗОК и производител, съответната терапия може да бъде включена в Позитивен лекарствен списък. От 2016 година насам НЗОК има и ефективни механизми за договаряне на максимална обща стойност на заплащане".

Според "Да, България", мораториумът засяга около 20 нови терапии на стойност около 25 млн лева с вече договорени отстъпки по действащия в България механизъм, като част от тях са животоспасяващи или без налична лекарствена алтернатива на българския пазар.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес