Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Гергана Николова: Децата понасят леко ваксините, страхът при големия го няма при малкия

17 декември 2021, 07:30 часа • 2428 прочитания

Всяко хронично заболяване е показание да се сложи ваксина. Това заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова пред БНТ. 

Ваксината за деца от 5 до 11-годишна възраст ще се поставя в по-малки количества, отколкото за възрастните, а интервалът на двете ваксини ще бъдат през 21 дни. Първите дози ваксини за децата ще дойдат на 20 декември и родителите, които искат да ваксинират децата, могат да запишат децата си през здравните портали. Децата могат да бъдат ваксинирани в Пирогов и Софиямед. 

Децата трябва да бъдат защитени, подчерта Николов и добави, че за ваксините са проведени достатъчни изследвания и наблюдение на 2 000 деца. Това, което се наблюдава е зачервяване на мястото на убождането, главоболие и болка на поставеното място на ваксината. 

Гергана Николова няма пациент, който да е влошил показанията си, след като се е ваксинирал, но има пациенти, които са отключили заболявания, след като са изкарали самия вирус. Тя е ваксинирала три двойки, като даде пример със една двойка от съпруг и съпруга и може да каже, че с ваксинация на млади хора, които в момента очакват своите деца бременността се развива напълно нормално и спокойно. 

Николова е ваксинирала и кърмачки, които без никакъв проблем са продължили да кърмят. Тя е ваксинирала и деца над 14-годишна възраст. 

"Децата понасят леко поставянето на ваксината, а страхът на големия го няма при малкия", категорична бе Николова. 

Тя уточни, че около 50% от ваксините, които се поставят са бустерни дози, но има желаещи и за първата доза. Трябва да се коментира, да се говори какво представлява ваксината, за нейния профил на безопасност и да знае всичко за ваксините, настоя Николова за нова информационна кампания за ваксинацията. 

Има интерес и при ваксинацията за грип. Във ваксинацията трябва да се включат хората и с хронични заболявания, но и тук нашето ваксинационно ниво е много ниско. 

Гергана Николова призова хората да не се отпускат по празниците, като не забравят, че вирусът не променя поведението си, а ние променяме нашето. 

Още: Moderna: Covid ваксината ни е безопасна за деца на възраст 6-11 години

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес