Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатрията остана изолирана

20 юни 2017, 09:18 часа • 2784 прочитания

Психиатрията остана изолирана и една от причините за това е една силна вътрешна съпротива от страна на колегията да влезем в полето на медицината. Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрията в Курило пред БНТ.

По думите ѝ създаването на единен регистър на хората с психични проблеми няма да ни реши проблемите с агресията, но "ще може да се аргументираме какви пари искаме и за какво ги искаме".

Психиатричната помощ по света се прави от една армия психолози медицински сестри, психотерапевти, работят в дневни центрове или ги подпомагат в тяхното битие. Те може да се обърнат към този човек във всеки едни момент. Той е първият, който забеляза промени в поведението и търси помощ. В управляващите през всичките тези 16 години, откакто започва здравната реформа, няма усещането на този проблем като значим и важен, допълни д-р Гълъбова.

През годините е имало деклариране на психичното здраве като приоритет и вече през много години и това го няма. Останахме извън системата. Една от причините е, че психиатрията е една от малко специалности, за които няма клинични пътеки.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес