Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Чавдар Ботев даде препоръка кой да побърза да се ваксинира срещу коронавирус и кой да почака

11 януари 2021, 09:00 часа • 5702 прочитания

Всеки сам трябва да си вземе решението дали да се ваксинира, след като се консултира с личния си лекар. Това заяви д-р Чавдар Ботев пред Нова телевизия. Той даде препоръка на хората над 50 години, с бъбречни и сърдечни проблеми, да се ваксинират. Да не се бърза обаче при хора с автоимунни заболявания, при бременни.

Той напомни, че РНК ваксините са най-бързо разработените ваксини досега в човешката история – предишната била ваксина срещу паротит, разработена за 4 години.

Възможно е при този вирус да има съвсем различни странични ефекти, предупреди д-р Ботев. Според него, ако сте ваксинирани и преболедувате COVID-19 т.е. и двете, а не само едното, се развиват процеси, които не са наблюдавани.

До 40% от прекаралите тежко коронавируса може да отключат автоимунни заболявания. В Германия, при 100 души, изследвани с рентген, са намерени 60 души с изменения в сърцето, каза лекарят, но не уточни колко тежко болни са били тези 100.

Ботев заяви и, че половината резултати от първоначалните изследвания на ваксината на Moderna не са показани публично. Той каза, че регулаторите в САЩ искат намаляване наполовина на дозата на Moderna (от 100 микрограма на 50 микрограма) при по-млади и по-леко прекарали коронавируса.

Още: Общински съветници - ваксинирани срещу коронавирус, за да не иде ваксината нахалост или се прередиха?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес