Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

COVID-19: Търговище вече е в тъмночервената зона

01 септември 2021, 21:00 часа • 8345 прочитания

Област Търговище стана първата област, която официално премина границата от 500 заразени на 100 хиляди. Там вече е „ъмночервена зона.

Възможно е в Търговище учебната година няма да не започне присъствено за никого, предаде NOVA.

Промяната наложи незабавни действия от здравните власти в града. Чака се одобрение от главния държавен здравен инспектор, за да бъдат забранени мероприятията на открито, посещението на театри и кина. 

Според здравната инспекция по две причини Търговище е в тъмночервено - голям брой завърнали се от чужбина и множеството тържества в разгара на лятото. 

„Има село, в което за 30 дни са проведени 32 сватби. Едва ли не в селата масите просто не се вдигаха. Всяка вечер бяха салюти и гърмежи“, съощи Мартин Йовов от РЗИ – Търговище. „Масовите събирания, пенсионерските клубове, отмяна на екскурзиите, отмяна на посещенията на тетри, на кина“, каза още той.

С бума на заразата, леглата в болницата се запълват бързо. Големият проблем обаче е липсата на лекари. Лекарствата за COVID болните също не достигат. 

От областната управа смятат, че по-строгите мерки ще имат незабавен резултат. „Другата седмица може би ще се върнем в така наречената червена зона, смята областният управител Станимир Парашкевов.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес