Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България вкарва Русия в червената зона на COVID - 19 в разгара на туристическия сезон

01 юли 2021, 08:24 часа • 11626 прочитания

В разгара на туристическия сезон е много вероятно руските туристи да нямат право да влизат в България. Това, заяви Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

,,Вероятно ще вкараме Русия в червената зона. Хората от страните в тази зона не може да влизат в България. Това, разбира се не се отнася за българските граждани , прибиращи се от тези страни”, заяви, Кунчев по Нова телевизия. 

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора”, обясни здравният инспектор.

Той добави: 

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”. 

Според него има различни изследвания, които показват, че смесването на ваксините има добър ефект: „Ако в момента потърсите информация за коронавируса, ще видите, че има различни изследвания“. Не е невъзможно да се постигне доживотен имунитет.

По думите му е направена перфектна система за организация от страна на здравната система: „Организираме пунктове в паркове и села. Какво повече да не направим?“. Той заяви, че е привърженик на американския модел като начин за стимул за ваксинация – ако човек откаже да се имунизира и се разболее, заплаща лечението си.

„Не може сред работещите в домове нивата на ваксинация да са около 20%“, каза доц. Кунчев. Според него хората, които работят с рискови групи или големи групи хора, трябва да се ваксинират.

Относно ваксинирането на деца заяви: „Няма разлика в ефектите от детската ваксинация в сравнение с другата“. На въпрос на водещите а повишени нива на миокардит след ваксинация на деца отговори: „Докато не получим твърда информация за миокардит, не можем да говорим със сигурност. Може да се окаже, че нивата на миокардит са същите и при неваксинираните“.

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес