Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е в топ 4 в света по косвена смъртност заради коронавируса

15 март 2021, 12:54 часа • 2515 прочитания

България е в челото на поредната негативна статистика, касаеща пандемията от коронавирус, който предизвиква заболяването COVID-19. Това илюстрира пулмологът д-р Александър Симидчиев, който за предстоящите на 4 април парламентарни избори е водач на листата на "Демократична България" в София-област.

Симидчиев коментира в личния си профил във Facebook публикувана в The Economist статистика за т.нар. надвишена смъртност. Извадените данни са за периода от 1 април, 2020 година, до различни периоди в началото на 2021 година или дори края на 2020 година според включените в класацията държави.

България е на четвърто място в света по надвишена смъртност за периода 1 април, 2020 година – 14 февруари, 2021 година. По официална статистика през това време с диагноза COVID-19 са починали 9580, но надвишената смъртност е 18 930 души!

Пред нас са Северна Македония и Русия, а лидер е Перу.

Масово назад в класацията са азиатските държави – там повече хора преживяват след началото на пандемията. Интересен факт е, че в тази благоприятна част от класацията са още Грузия, Исландия, Австралия, а лидер е Нова Зеландия. Там от самото начало на пандемията наложиха свиреп контрол, със задължителна карантина на влизащи в страната и пускане след отрицателен PCR тест.

Д-р Симидичиев показа данните горе-долу по времето, когато премиерът Бойко Борисов каза следното: Много ми е приятно, че за COVID-19 ни сравняват със САЩ, Германия и Израел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес