Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП поиска законово регламентиране на компенсациите за медиците, а не само ръкопляскания

18 юни 2020, 09:58 часа • 1579 прочитания

БСП настоява парламентът да задължи Ананиев до три месеца да внесе законови промени за работата на медицинските специалисти в условията на епидемична обстановка, както и за финансовото им подпомагане.

Социалистите настояват да бъде изработена стратегия за целта. Искането им беше внесено в деловодството на парламента преди две седмици, а дебатът трябваше да се проведе в края на миналата, но беше отложен поради отсъствието на Кирил Ананиев.

Мотивите на БСП обобщи депутатът Илиян Тимчев:

Лъснаха хронични проблеми в системата на здравеопазването в България, за които често в тази пленарна зала сме говорили и извън тази епидемиологична обстановка“.

От левицата искат още в срок до 6 месеца да прегледа дейността на инфекциозните отделения и да направи план, който да увеличи ефективността им.

Само с ръкопляскания за медиците не става, трябва план за действие, посочи председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от групата на БСП доц. Георги Йорданов.

Той порица и действията на отговорните лица в условията на кризисната ситуация заради коронавируса.

"Не трябваше населението да бъде поставено в състояние на силен стрес поради ежедневното сутрешно и понякога късно вечерно съобщаване на статистически данни, които лесно можеха да бъдат получени в интернет. Така и не стана ясно защо в големите спортни зали бяха разгънати болнични легла по схема, подходяща за ситуация при наводнение или земетресение, но не и за медицинско лечение. Трябваше да бъде направено максималното за осигуряване на недостатъчните предпазни маски, шлемове, ръкавици и защитни облекла“, посочи доц. Георги Йорданов.

Според него не е трябвало да се създава втора експертна група, а максимално да се използват възможностите на националните експертни специализирани съвети към Министерство на здравеопазването по съответните специалности“, допълни още депутатът от БСП, цитиран от Фокус.

Той заяви, че БСП иска да постави въпроса за финансовото състояние на българските болници по време на епидемията, защото то е в пряка връзка със средствата за фонд „Работна заплата в тях.

„В последно време сме обект на множество обаждания от колеги от болници в цялата страна, които казват, че връщането на 85 % на Здравната каса ще ги доведе до фалит и преустановяване на тяхната дейност. За да не стане ние сме предложили законово допълнени е към бюджета на НЗОК за тази година и се надяваме то да бъде прието“, допълни още доц. Йорданов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес