Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 70 медици ще работят във въздушната спешна помощ

13 април 2023, 19:50 часа • 1245 прочитания

Близо 70 медици ще работят в бъдещия Център за спешна медицинска помощ по въздух у нас. Това става ясно от проекта за създаването му, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство.

Днес ресорният министър д-р Асен Меджидиев обяви, че кандидатите да се обучат на такава медицинска помощ вече са набрани. Държавата планира и разкриването на два нови филиала на спешната помощ във връзка с предстоящия туристически сезон. Единият ще се намира в морския курорт Приморско, а другият – в родопския град Сърница, предаде БНР.

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух ще има 4 бази, в които ще се намират планираните за покупка медицински хеликоптери – в София, Варна, Долна Митрополия и Безмер. Чрез него ще се оказва лекарска помощ на болни и пострадали при инциденти, ще се транспортират донори, кръв и органи за трансплантация, центърът ще координира съвместни дейности между здравното министерство, авиационния оператор, МВР и други държавни структури. Годишната му издръжка ще струва около 8 и половина милиона лева.

Държавният авиационен оператор: Не до всяка болница ще има медицински хеликоптер

Здравният министър, който посети Монтана и обяви, че в местната болница може да се направи една от хеликоптерните площадки, посочи още, че първите медици за помощ по въздух започват да се обучават. "Много желаещи има. Програмата е готова. След седмица започваме обучението, което ще бъде десетдневно и ще се провежда във ВМА", съобщи той.

А седмици преди началото на туристическия сезон, се планира разкриване на филиал на спешната помощ в Приморско. Там ще има два екипа медици с общо 26 души, които ще осигуряват денонощна медицинска помощ. В родопския град Сърница, близо до язовир Доспат, също ще бъдат назначени лекари, сестри и санитари - 20 души. Към момента там има спешна помощ само през деня, а при нужда се вика линейка от Велинград.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес