Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасова: Не сме крали пари от здравни осигуровки

15 август 2013, 09:40 часа • 12408 прочитания

Правителството на ГЕРБ не е похарчило по непрозрачен начин 2 млрд. лева здравни осигуровки на българските граждани. Това заяви в сутрешния блок на БНТ бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова отговори на вчерашното обвинение на сегашния здравен министър Таня Андреева, че по времето на ГЕРБ 2 млрд. лева от здравни осигуровки са разходени „незнайно как”.

Бившият здравен министър припомни, че според Закон за държавния бюджет, приет по времето на Тройната коалиция, тези 2 млрд. лева се прехвърлят от НЗОК във фискалния резерв, тъй като нормата сочи, че от здравната система отиват повече пари към централния бюджет. Затова и не е нормално да се говори така, каза Атанасова.

На въпрос лично тя дали е била съгласна с прехвърлянето на средствата във фискалния резерв, Атанасова припомни, че по това време не е била здравен министър, а е членувала в здравната комисия на парламента. Бившият здравен министър добави, че прехвърлянето е извършено съгласно европейски изисквания и не отговори конкретно какво е било мнението ѝ.

Атанасова за пореден път подчерта, че на утрешното заседание на Народното събрание относно президентското вето върху актуализацията на бюджета ГЕРБ ще гласува против самата актуализация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес