Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 хил. лв.

30 юни 2022, 10:33 часа • 1755 прочитания

Министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу прокуратурата след неуспешните обвинения срещу нея, че всява паника по време на Covid-пандемията, когато беше председател на Българския фармацевтичен съюз.

Делото се води по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), а искът на Сербезова е за 70 хиляди лева. Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на потвърждение от Софийския градски съд.

Припомняме, че прокуратурата започна дело срещу Сербезова по време на извънредното положение заради пандемията. То беше инициирано заради нейни интервюта за БНР и БНТ, в които предупреждаваше за евентуален недостиг на лекарства. Това бе определено като престъпление от държавното обвинение, но през март 2021 г. тя бе оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд. Прокуратурата протестира, но накрая се отказа да поддържа обвинението на втора инстанция. Така през август 2021 г. бившият председател на Българския фармацевтичен съюз бе оправдана окончателно от Софийския градски съд.

Сербезова след това получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение и тя направи именно това. В исковата си молба, която е внесла във вторник, тя пише, че държавното обвинение ѝ е причинило „стрес и притеснения“. Припомня още, че прокуратурата е оповестила в сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.

Несполучливото дело срещу здравния министър в оставка даде основание на прокуратурата по-късно да не повдига обвинение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов именно за всяване на паника. Става въпрос за твърдението му, че „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“. На 23 декември миналат агодина Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване срещу бившия премиер по сигнала, подаден от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. МЗ, ръководено тогава вече от Сербезова, не обжалва отказа.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес